Gesztenyevirágzás hete Velemben 2016. június 19-24.

A gesztenye szó hallatán hajlamos az ember egyből az őszre gondolni. Talán Velem is eszébe jut: a színes erdőkkel tarkított, a sült gesztenye illatával fűszerezett velemi október. Az ősz a gesztenye ünnepe. De mit csinál a gesztenyefa a napsütéses nyárelőn?

2016. június 15.

Június első felében virágba borulnak a gesztenyések – az illatozó fák közt méhek gyűjtik a nektárt. Egészen más arcát mutatja az erdő, mint szüret idején, mást, de nem kevésbé csodálatosat. A virágzás időszakára hívja fel a figyelmet a Gesztenyevirág piknik, a Gesztenyevirágzás hetének első mozzanata.
Az egy hetes program kezdete egybe esik Szent Vid búcsú napjával: június 19-én, vasárnap 11:00 órakor szentmise lesz a Szent Vid kápolnában, délután pedig a Gesztenyevirág piknik során 16:00 órakor a Hősök kapujától indulva virágzó gesztenyéseken át vezet az út ahhoz a vén gesztenyefához, melynek lábánál megpihenve limonádé és mézes kenyér jár a beszélgetéshez. Június 20-tól 24-ig a rendezvény a Kukucskáló délutánokkal folytatódik: otthonaikban fogadják a kíváncsiskodókat a falu ügyes kezű lakói – a kapuszínek alatt hétköznaponként 14:00-18:00 óráig várják a látogatókat a mesteremberek (méhészet, ökogazdálkodás, kürtőskalács sütés, népi kismesterségek, kézműves borászat, gyöngytechnika, kertészkedés, fafaragás, házias ízek...). Egy- egy kijelölt napon kinyitja kapuját a tűzoltószertár, a pálinkafőzde, szabadon megtekinthető lesz a Szent Vid kápolna (vezetéssel), Velem utolsó igazi zsúpfedeles borospincéje, a Boróka Apartmanházak egy rönkháza, Novákfalva múzeuma, a Rudolf vendégház pedig néptánc- produkcióval is készül. A hét folyamán a „Fotózz VELEM!” pályázatra érkezett alkotásokból kiállítás látható a Kultúrházban, esténként pedig ugyanitt vendégelőadókat hallgathatunk: szó esik majd gesztenyéről, madarakról, életmódról és Velem történetéről, és megemlékezünk Pilinszky Jánosról is, aki oly sok időt töltött kis falunkban. A Gesztenyevirágzás hetét június 25-én, szombaton a velemi falunap zárja.
Legyen hát a nyár is a gesztenye ünnepe – a megismerésé, a felfedezésé, az újdonságé – a virágzó gesztenyefáké, a vendégszerető velemieké.
Részletes program a rendezvényt megelőzően a www.velem.hu weboldalon és a hirdetőtáblákon olvasható.

Részletes program letöltéséhez kattintson ide!

Vissza az előző oldalra

Vissza a főoldalra